Vo Varšave sa začalo stretnutie Obamu s viacerými európskymi lídrami

03.06.2014 Celý región

Varšava 3. júna (TASR) - V prezidentskom paláci vo Varšave sa dnes popoludní začalo stretnutie poľského a amerického prezidenta - Bronislawa Komorowského a Baracka Obamu - s lídrami východoeurópskych a stredoeurópskych krajín, uviedla poľská tlačová agentúra PAP.

K témam stretnutia, ktoré je súčasťou osláv 25. výročia pádu komunizmu v Poľsku, patria aj ukrajinská kríza, ruská agresia voči Ukrajine a bezpečnosť v regióne - vrátane energetickej bezpečnosti.

Pozvanie na stretnutie s Obamom a jeho hostiteľom Komorowským dostali prezidenti Litvy, Lotyšska, Estónska, Česka, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska a Chorvátska. Všetky tieto krajiny sú členmi NATO.

Slovensko na schôdzke v Belwederskom paláci zastupuje prezident Ivan Gašparovič.

Obama odštartoval štvordňovú cestu po Európe

Prvým bodom v programe Obamovej návštevy Poľska malo byť stretnutie s poľskými a americkými pilotmi stíhačiek F-16 priamo v hangári varšavského letiska.

Popoludní sa šéf Bieleho domu stretne s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským a najvyššími predstaviteľmi ďalších deviatich štátov Európy. Slovensko bude na schôdzke v Belvederskom paláci zastupovať prezident Ivan Gašparovič.

Okrem neho tam budú aj prezidenti Česka, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Rumunska, Bulharska, Slovinska a Chorvátska. Témou rozhovorov bude situácia na Ukrajine, energetická bezpečnosti i prípravy septembrového summitu NATO vo Walese.

Neskôr sa prezident USA spolu s ďalšími lídrami zúčastní na slávnostnej večeri.

Podľa Bieleho domu chce Obama prostredníctvom svojej návštevy demonštrovať, že Spojené štáty sú odhodlané brániť svojich európskych spojencov, zneistených ruskou agresiou na Ukrajine, uviedla agentúra AP.

V stredu sa Obama vo Varšave stretne s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Ešte v ten istý deň odcestuje do Bruselu, kde sa zúčastní na summite lídrov skupiny G7.

Ďalšou zastávkou Obamovej cesty bude Paríž, kde sa vo štvrtok stretne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a napokon Normandia, dejisko osláv 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk. Pozvanie na oslavy, ktoré sa budú konať 6. júna, dostal aj ruský prezident Vladimir Putin. Biely dom nepočíta s tým, že by sa v Normandii mohlo uskutočniť oficiálne bilaterálne stretnutie oboch štátnikov.

Obama uistil európskych spojencov o podpore USA

Americký prezident Barack Obama dnes bezprostredne po prílete do Varšavy ubezpečil, že USA sú odhodlané brániť bezpečnosť svojich spojencov v strednej a východnej Európe.

Prvým bodom programu Obamovej návštevy Poľska bolo stretnutie s poľskými a americkými pilotmi v hangári varšavského letiska.

Stojac po boku poľského prezidenta pred dvoma americkými a dvoma poľskými stíhačkami Obama deklaroval neochvejné a trvalé spojenectvo oboch krajín.

"Bezpečnosť Poľska i bezpečnosť našich spojencov v strednej a východnej Európe predstavuje základný kameň našej vlastnej bezpečnosti a je nedotknuteľná," vyhlásil Obama na úvod svojej štvordňovej cesty po Európe, počas ktorej navštívi tri krajiny.

Šéf Bieleho domu v tejto súvislosti vyzdvihol existenciu Severoatlantickej aliancie, ktorá spája Európu s USA a ktorá je podľa neho v súčasnosti "obzvlášť dôležitá". Poľsko pritom označil za jedného z najsilnejších amerických spojencov v rámci NATO.

Komorowski Obamovi poďakoval za posilnenie bezpečnosti svojej krajiny a deklaroval "poľsko-americké bratstvo v zbrani".


Obama pošle do Európy viac vojakov, požiada Kongres o miliardu dolárov

Spojené štáty plánujú posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Európe v dôsledku ruskej intervencie na Ukrajine. Oznámil to dnes Biely dom krátko po tom, ako prezident USA Barack Obama pricestoval na návštevu Poľska, ktorou odštartoval štvordňovú cestu po Európe.

Podľa Bieleho domu Obama plánuje požiadať Kongres USA, aby vyčlenil miliardu dolárov na posilnenie dočasných misií americkej armáde na starom kontinente. Príslušný plán dostal názov "European Reassurance Initiative", vo voľnom preklade "Iniciatíva na opätovné uistenie Európy".

Plán počíta s väčšou účasťou amerického námorníctva v misiách NATO, vrátane "trvalejších nasadení" v oblasti Čierneho a Baltského mora. Bude tiež zahŕňať zvýšenie počtu vojenských cvičení a výcvikových misií, vyslanie väčšieho počtu vojenských plánovačov a zintenzívnenie rotácií leteckých a pozemných síl v Európe.

Spojené štáty okrem toho rátajú s pomocou pri budovaní obranných kapacít výhodoeurópskych krajín, ktoré nie sú členmi NATO, ako sú Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko.

"Prehodnocujeme prítomnosť našich síl v Európe vo svetle nových bezpečnostných výziev na kontinente," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Financovanie Obamovho plánu nepôjde na úkor iných amerických obranných priorít, akou je napríklad angažovanie sa v ázijsko-tichomorskej oblasti, zdôraznil Biely dom. So svojím plánom chce Obama oboznámiť spojencov počas dnešných rokovaní vo Varšave.
 

Vyberte región